En sevilen lezzetler arasında yer alan sufle, akışkan iç yapısı ve yoğun çikolata lezzeti ile pek çok kişinin favori tatlıları arasında yer alır. Bu lezzeti pratik bir şekilde hazırlamak için airfryer sufle tarifleri denenebilir. Sufle yapmak çoğu zaman zor gibi görünse de airfryer ile bu süreç oldukça basit ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Bu yazıda Airfryer sufle tarifi ile ilgili temel noktaları detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Airfryer ile Sufle Yapmanın Püf Noktaları
Elektrikli mutfak aletleri arasında popüler bir ürün olan airfryer, lezzetten ödün vermeden sağlıklı yemek pişirmek isteyenler için idealdir. Ancak tatlı krizlerine birebir olan sufle tarifi airfryer’da hazırlanırken bazı püf noktalara dikkat etmek önemlidir. Bu sayede lezzet ve kıvam olarak istenen seviyede başarılı sonuçlar elde edilebilir. Airfryer’da sufle yaparken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sufle yapımında kullanılan malzemelerin tazeliği ve kalitesi lezzeti doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alır. Kalitesiz veya taze olmaya malzemeler tatlının lezzetinin beklenenden daha kötü olmasına yol açabilir.
- Airfryer’da sufle yaparken pişirme süresi dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Gerekenden daha uzun süre ısıya maruz kalan sufle hamurunun içi, bu tarife özel olan akışkanlığı yitirebilir. Gerektiğinden daha az süre pişen sufle hamuru ise çiğ kalabilir.
- Suflenin pişirileceği kabın boyutu ve şekli, karışımın pişirme süresini ve kıvamını etkileyecek faktörler arasında yer alır. Derin kaplarda pişen suflelerin biraz daha uzun süre ısıya maruz kalması gerekebilir. Geniş ve sığ bir derinliğe sahip olan kaplara konan karışımlar ise daha kısa sürede istenen kıvama ulaşabilir. Bu durumda tarifteki pişirme süresinde ufak değişiklikler yapmak gerekebilir. Airfryer sufle 4 kişilik hazırlanacağı zaman harcı dört eşit parçaya bölmek için uygun boyutlarda kaplar tercih edilmelidir.
- Sufle karışımını hazırlarken malzemelerin doğru oranlarda kullanılmasına ve karışımın homojen olmasına özen göstermek gerekir. Özellikle tatlının kabarması için yumurta aklarının köpük kıvamına gelene kadar iyice çırpılması gerekir.
- Yumurta beyazları harca birden bire eklenmemelidir. Aksi takdirde köpük köpük olan yumurta beyazı sönebilir.

Pratik ve Lezzetli Bir Tatlı için Sufle Malzemeleri
Sufle; içerisinde yumurta ve süt gibi malzemeler bulunan, tatlı veya tuzlu çeşitleri olan bir yemek türüdür. Bununla beraber yaygın olarak hazırlanan versiyonlar çikolatalı suflelerdir. Çikolatalı sufle tarifinin malzemeleri şu şekildedir:
- 2 adet orta boy yumurta
- 1 çorba kaşığı beyaz toz şeker
- 1 çorba kaşığı rafine beyaz un
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 150 gram sütlü çikolata
- İsteğe bağlı olarak 1 paket vanilya
Ayrıca bu malzemelere ekleme veya malzemelerde ufak değişiklikler yapmak mümkündür. Örneğin sütlü çikolata yerine tamamen bitter çikolata veya yarı yarıya sütlü ve bitter karışımı kullanılabilir. Çikolata aromasını artırmak için harca yaklaşık 1 çorba kaşığı kakao da eklenebilir.
Adım Adım Airfryer’da Sufle Hazırlığı
Airfryer’de sufle hazırlarken geleneksel yöntemlere benzer bir yol izlenir. Suflenin yapım aşamalarını adım adım takip ederek her seferinde mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Malzemelerin seçimi, karışımın hazırlanması ve pişirme tekniklerine dair tüm noktaları şu şekilde detaylandırmak mümkündür:
- İlk olarak çikolata ve tereyağı benmari usulü veya mikrodalgada fırında eritilir.
- Malzemeler eridikten sonra henüz soğumadan içerisine yumurta sarıları ve toz şeker ilave edilir.
- Derin bir kapta yumurta beyazı köpük hâline gelene kadar çırpılır.
- Ardından homojen olarak karıştırılan kuru malzemeler de ıslak harca eklenir ve harç çırpılır.
- Daha sonra çırpılmış yumurta beyazı harca yavaş yavaş ve söndürmeden eklenir. Yumurta beyazlarını azar azar eklerken alttan üste doğru olacak şekilde spatula kullanarak harç karıştırılır.
- Sufle sıcak yenen bir tatlı olduğu için hemen tüketilmeyecek ise kaplara pay edilen harç buzdolabında tutulabilir.
- Sufle pişirilirken kap önceden yağlanır ve iç kısmı kakao ile kaplanır.
- Ardından kaplara pay edilen harç önceden ısıtılmış airfryer’da 190 derecede yaklaşık 8 dakika pişirilir.

Airfryer’dan çıkan sıcak tatlı, üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilebilir. Sufle krema ve krem şanti gibi ek malzemelerle de sunulabilir.
Airfryer’da Sufleye Özgü İpuçları
Airfryer'da sufle tarifini yaparken iyi sonuçlar elde etmek için bazı hususlara özen göstermek önemlidir. Bu hususları suflenin kıvamı ve pişirme süresinin incelikleri olmak üzere iki başlık altında incelemek mümkündür.
Sufle Kıvamı
Airfryer’da suflenin akışkan kıvamda olması için yumurta aklarını iyice çırpmak, harcı yavaşça karıştırmak ve homojen bir karışım elde etmek büyük önem taşır. İyice çırpılan yumurtanın içerisinde hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları karışımın içine girdiğinde suflenin pişerken iyice kabarmasına yardımcı olur. Suflenin kıvamında yumurtaların soğukluk derecesi de etkilidir. Tarifte kullanılacak olan yumurtaların hazırlık aşamasından birkaç saat önce oda sıcaklığına getirilmesi önemlidir.
Un ve kakao gibi kuru malzemelerin elendikten sonra kullanılması, homojen bir karışım elde edilmesine yardımcı olur. Ayrıca kuru malzemeleri elemek karışımın daha iyi kabarmasını da sağlayabilir.
Pişirme Süresinin İncelikleri
Sufle Airfryer’da klasik fırınlara göre daha kısa sürede pişirilir. Örneğin normal fırında 200 derecede 10 dakikada pişen harç, airfryer içerisinde 190 derecede 7 ila 8 dakikada akışkan kıvama gelebilir. Hatta bu süre farklı markaların ürünlerinde daha kısa bile olabilir. Tam süreyi ayarlamak için kendi cihazınızda denemeler yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle tek bir kabı pişirerek diğerlerini istediğiniz kıvama getirmek için gerekli olan süreyi belirleyebilirsiniz.
Airfryer’da Glutensiz veya Vegan Sufle ile Alternatif Tarifler
Çölyak hastalığından muzdarip veya gluten hassasiyeti olan kişiler için de sufle tarifleri bulunur. Üstelik bu tarifler elektrikli ev aletleri arasında yer alan airfryer’a da uyarlanabilir. Glutensiz sufle tarifinde kullanılması gereken malzemeler şunlardır:
- 2 adet yumurta
- 80 gr bitter çikolata (glutensiz)
- 50 g tereyağı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
- Servis için pudra şekeri ve çilek

Glutensiz sufle tarifinin yapılışı şu şekildedir:
- Fırın 190 derecede ön ısıtmaya tabi tutulur.
- Tereyağı ve şeker teflon tavada eritilir.
- Eriyen karışım ocaktan alındıktan ve biraz ılıdıktan sonra içerisine pirinç unu ve yumurta sarısı eklenir ve homojen bir karışım elde edilir.
- Yumurta beyazı köpürene kadar çırpılır.
- Köpük haline gelen yumurtaların içine pirinç unu karışımı eklenir ve harç tekrar çırpılır.
- Harç sufle kaplarına eşit miktarda dağıtılır.
- Airfryer’da yaklaşık 7 dakika pişirilir.
Pişme süresi cihazınıza ve istediğiniz akışkanlık seviyesine göre artırılabilir veya azaltılabilir. Bu ölçü ile yaklaşık 3 adet orta boy sufle kapı için yeterli miktarda harç oluşur. Sufleleri pudra şekeri ve çilekle servis edebilirsiniz.
Tadı Damağınızda Kalacak Bir Sufle Deneyimi için Özel Airfryer Modelleri Turkcell Pasaj’da!
Farklı özelliklere ve tasarımlara sahip airfryer ve fritözler Turkcell Pasaj’da sizi bekler. Yüksek performansları sayesinde leziz sufleler hazırlayabileceğiniz airfryer modelleri, mutfak deneyiminizi iyileştirir. Turkcell Pasaj’da bulabileceğiniz bu ürünler rehberli yemek pişirme, gıda termometresi ve kolay temizleme gibi pek çok özellik sunar. Siz de beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir airfryer’a sahip olmak için Turkcell Pasaj’ın kullanıcı dostu arayüzünü kullanarak beklentilerinize uygun bir modeli kolaylıkla bulabilirsiniz.